Το Hub


Ένας ασφαλής, πολυμορφικός χώρος 5.300 τ.μ θα δημιουργηθεί στη Νίκαια, στεγάζοντας όλες τις δραστηριότητές μας μέσα στα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι τα παιδιά να βρουν ένα ασφαλές και ελκυστικό περιβάλλον, το οποίο θα τα βοηθήσει να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να διαμορφώσουν έναν δυνατό χαρακτήρα βασισμένο σε αξίες, γνώσεις και στόχους. Το όνομα του νέου μας χώρου θα είναι Γήπεδο Ζωής – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τιμώντας την πολύτιμη δωρεά του ΙΣΝ.

* Tα σχέδια του κτηρίου είναι υπό ανάπτυξη και ενδέχεται να αλλάξουν στην τελική τους μορφή. Τα τελικά σχέδια θα ειναι διαθέσιμα σύντομα.

the hub
the hub

Πώς θα λειτουργούμε

Μετά το σχολείο, τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται στις νέες εγκαταστάσεις μας και να συμμετέχουν στα προγράμματά μας.

Η ώρα τους μαζί μας θα ξεκινά το μεσημέρι με φαγητό και βοήθεια για το διάβασμα της επόμενης ημέρας από εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα παίρνει το παιχνίδι και ο αθλητισμός: Μπάσκετ, βόλεϊ, τρέξιμο, κυνηγητό, αναρρίχηση, κολύμβηση και πολλά ακόμα. Στο τέλος της ημέρας, θα ακολουθούν επιπλέον δραστηριότητες, εκπαιδευτικά αλλά και ψυχαγωγικά προγράμματα.

Μέχρι ο καινούργιος μας χώρος να είναι έτοιμος να μας υποδεχθεί όλους, δίνουμε ραντεβού στις γειτονιές της Νίκαιας και όχι μόνο. Με πλήθος εκδηλώσεων για τα παιδιά και πολλές εκπλήξεις!

Το Γήπεδο Ζωής – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα μπορεί να φιλοξενεί 600 παιδιά κάθε μέρα. Πέραν του κεντρικού κτηρίου που θα εκτεινεται σε 5.300 τ.μ, θα διαθέτει ελεύθερους χώρους 4.500 τ.μ, ανοιχτές εκτάσεις εντός κτηρίου 1.500 τ.μ, καθώς και φυτεμένα δώματα και χώρους πράσινου.

Στα νέα, σύγχρονα κτήρια θα υπάρχουν αίθουσες ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, τραπεζαρία για καθημερινό γεύμα, αιθουσα καλλιτεχνικής δημιουργίας, γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5, κλειστή αθλητική αίθουσα (μπάσκετ, βόλεϊ και άλλα αθλήματα), διάδρομος στίβου, studio μουσικής και podcast, μηχανουργείο, αίθουσα χορού και κήποι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από το γραφείο μελετών Tsolakis Architects. Αφετηρία της σκέψης για το κτήριο αποτέλεσαν τρεις εντελώς διαφορετικοί τόποι: η αλάνα, ο προαύλιος χώρος του σχολείου και η παραδοσιακή αυλή του συνοικιακού αθηναϊκού σπιτιού. Η ξέγνοιαστη δημιουργική ελευθερία της αλάνας, η οργανωμένη εκπαιδευτική μεθοδολογία του σχολικού προαυλίου και η προστασία και εσωτερικότητα της αυλής του οικογενειακού σπιτιού, αποτελούν βασικό κομμάτι της χωρικής εμπειρίας, κατά την οποία ένα παιδί μεγαλώνει και διαμορφώνεται. Οι τρεις αυτοί τόποι, αποτελούν τη φυσική μετάβαση από τον προστατευμένο χώρο του παιδικού μικρόκοσμου στην περιπετειώδη πραγματικότητα της ζωής. Οι υπαίθριοι χώροι, σε συνδυασμό με τη μεγάλη κεντρική αυλή, αποτελούν την επανερμηνεία της αλάνας, του αύλειου χώρου του σχολείου και της αυλής στο παραδοσιακό συνοικιακό αθηναϊκό σπίτι. Με αυτό τον συμβολικό τρόπο εγγράφεται στο κτήριο η χωρική εμπειρία του αστικού αθηναϊκού τοπίου των τελευταίων ετών και η μετάβαση του παιδιού από το σπίτι στη πόλη.

Η πρόταση για ένα οριζόντιο κτήριο, με ανοικτούς μεγάλους υπαίθριους χώρους, απαντά στην ανάγκη για τη δημιουργία μίας ευέλικτης κτηριακής δομής, η οποία να μπορεί να υποδεχθεί τις διαρκώς μεταβαλλόμενες και μη προκαθορισμένες δραστηριότητες του «κέντρου», μη θέλοντας έτσι να περιορίσει την δημιουργικότητα και τον παιδικό αυθορμητισμό, που είναι βασικό στοιχείο διαμόρφωσης προσωπικότητας, δεξιοτήτων και ανάπτυξης κοινωνικής συμπεριφοράς. Προτείνουμε έναν χώρο κοινωνικής συναναστροφής, όπου οι έφηβοι θα μπορούν να συναντιούνται, να αθλούνται και να χαλαρώνουν. Στον χώρο αυτό, το παιδί, μέσα από την προσωπική ενδοσκόπηση, θα μπορεί να εξερευνήσει τον εσωτερικό του κόσμο, «το κρυφό του δωμάτιο», και να αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια για να ανακαλύψει το ταλέντο του και να κατακτήσει το μέλλον του.

Το Γήπεδο Ζωής θα πιστοποιηθεί με το διεθνές σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης LEED, κατ’ ελάχιστον στο επίπεδο Gold. Στο πλαίσιο αυτό, το Έργο μελετάται με βάση τις αρχές αειφόρου δόμησης, που αποσκοπούν στη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά του κτηρίου και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του στην κλιματική αλλαγή. Σημειώνεται ότι το πρότυπο βαθμονόμησης LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) είναι το πλέον αναγνωρισμένο διεθνώς σύστημα πιστοποίησης κτηρίων που έχει δημιουργηθεί από το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων των Η.Π.Α. (U.S. Green Building Council) και η εφαρμογή του στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων, ανθεκτικών και υγιών κτηρίων.