Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Mar 01, 2022
|

συμβουλές

Η ασφαλής πλοήγηση των παιδιών μας στο διαδίκτυο γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, καθώς οι κίνδυνοι συνεχώς αυξάνονται, παράλληλα με τη διάδοση του διαδικτύου και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

Ο Δημήτρης Πετρούνιας, ψυχολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Γηπέδου Ζωής, είναι ο ειδικός που στις δράσεις μας μιλάει στους γονείς για το διαδίκτυο και τους κινδύνους του.

Για όλους εμάς στο Γήπεδο Ζωής, η ασφάλεια των παιδιών, τόσο κατά τη διάρκεια των δράσεών μας όσο και σε όλες τις στιγμές της ζωής τους, είναι προτεραιότητα. Προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και να ενημερώσουμε τους γονείς και τα παιδιά για τους κινδύνους στο διαδίκτυο, συγκεντρώσαμε 7 απλές συμβουλές από τον Δημήτρη Πετρούνια, οι οποίες κάνουν την πλοήγηση ασφαλέστερη!

Όπως τονίζει κι ο ίδιος, είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτούν τα παιδιά μας, ώστε να μπορούν να τοποθετούν το διαδίκτυο στη ζωή τους και όχι τη ζωή τους στο διαδίκτυο.

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο για παιδιά | Συμβουλές

  1. Επικοινωνώ με τα παιδιά μου για τη σημαντικότητα της πραγματικής φιλίας και εξηγώ γιατί δεν πρέπει να αντικαθιστώ τους φίλους μου στον πραγματικό κόσμο με απλά γνωστούς στο διαδίκτυο.

  2. Εκπαιδεύω αρχικά τη σημαντικότητα των ορίων, ώστε να γίνει πιο εύκολη γι' αυτά η τήρηση του προκαθορισμένου χρόνου πλοήγησης στο διαδίκτυο.

  3. Επικοινωνούμε μαζί τους για την αξία του σεβασμού προς τους άλλους χρήστες και για την αξία της ιδιωτικότητας, μαθαίνοντάς τα να αρνούνται σε αγνώστους τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλες προσωπικές τους πληροφορίες.

  4. Προσθέτουμε αποδεκτές από την οικογένεια «διαδικτυακές τοποθεσίες» στη λίστα αγαπημένων (favorites) για να δημιουργήσουμε ένα πιο ασφαλές και ελεγχόμενο διαδικτυακό περιβάλλον.

  5. Θέτουμε σε εφαρμογή τον αποκλεισμό αναδυόμενων «παραθύρων» ώστε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια.

  6. Προτιμούμε οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, ώστε να υφίσταται ο απαιτούμενος έλεγχος.

  7. Χρησιμοποιούμε μια κωδική ονομασία που θα γνωρίζουν μόνο οι γονείς με το παιδί, ώστε όταν κάποιος διαδικτυακά προσποιηθεί τον γονιό να αποκαλυφθεί άμεσα.

Ασφάλεια στο internet: Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε!

Προαπαιτούμενη συνθήκη είναι η ποιοτική επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς του. Το σπουδαιότερο όλων είναι το παιδί να μην αισθάνεται καμία φοβία, καμία τύψη και καμία ενοχή για να εξωτερικεύσει τον οποιοδήποτε προβληματισμό του. Μόνο κατά αυτό τον τρόπο το παιδί θα μοιραστεί οτιδήποτε το ενοχλεί.

Θεωρούμε αδιανόητο να αφήσουμε ελεύθερο ένα μικρό παιδί να πάρει το αεροπλάνο μόνο του και να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Κι όμως...το να το αφήσουμε ανεξέλεγκτο στα διαδικτυακά μονοπάτια μέσα από το δωμάτιο του έχει ακριβώς τους ίδιους κινδύνους!